met luider stem


met luider stem 1.0

(Bijbels; (vooral) geschreven taal)

met een luide stem; met een hard klinkende, goed hoorbare stem; luidop

Algemene voorbeelden


Verwoede pogingen van de plaatselijke VVV om uit eigen fortresse een waardig opvolger op te diepen brachten niet, waarop men zo vurig hoopte. Zelfs op advertenties reageerden geen geschikte kandidaten voor deze nagenoeg onbezoldigde functie. Toch gloorde er - eind vorig jaar - hoop, toen Martens zelf voorstelde om ter afsluiting van het vaarseizoen weer eens een stadsomroeper te laten optreden [...]. Enkele dagen later hees hij z'n rijzige gestalte in een gehuurd kostuum, trok met verve alle registers open en stond met luider stem aan de Havenkolk berichten over de verzamelde menigte uit te strooien.

Meppeler Courant,

Nauwelijks zaten we neer of de dichter veerde alweer recht en bloemleesde uit het blote hoofd en met luider stem de poëzie van Remco Campert.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • met luider stem citeren
  • met luider stem roepen
  • met luider stem spreken
  • met luider stem uitroepen
  • met luider stem zeggen
  • iets met luider stem zeggen

Het was klokke middernacht toen ik uit mijn schuilplaats te voorschijn kwam en met luider stem uit de openbaringen van Johannes citeerde: 'En daar geschiedden stemmen en donderslagen en bliksemen, en zie, daar werd eene groote aardbeving.'

De wekker, André Janssens,

Ook Reinjan Mulder is een van de uitgebroede vliegeëitjes van Guus Luijters. Met luider stem (maar ik beluister de angst in de klank ervan) roept hij eerst uit dat Guus Luijters een van die critici zou zijn die als criticus door niemand serieus worden genomen, en even later dat Guus Luijters, hoewel hij honderden kritieken geschreven heeft, eigenlijk niet een criticus maar een 'columnist' zou moeten worden genoemd.

De bierkaai. Kladboek 2, Jeroen Brouwers,

Op de laatste en grootste dag van het (loofhutten-)feest stond Jezus daar [...] en riep met luider stem: 'Als iemand dorst heeft, hij kome tot Mij; wie in Mij gelooft, hij drinke!'

http://users.skynet.be/geloofenleven/2001-3.html#roeblev3v,

Ik ging al met luider stem spreken, hoor.

https://dms.oost-vlaanderen.be/download/550a85d7-73d6-4525-9632-67201e8eecbc/34831_pr%2017%20juni%202015%20-%20debatten.pdf,

Kenmerk van de goede polemist is, dat hij méér vervolgd wordt naarmate het kruimelgrut, het parasietendom, zich méér bedreigd voelt door het gelijk dat hij misschien heeft en, nog erger, misschien zelfs krijgt. Precies dát grut is het, dat altijd in de allereerste plaats met luider stem (maar ik beluister de angst in de klank ervan) uitroept dat het onderwerp van de liefst onmiddellijk onder vette viltstiftstrepen onleesbaar te maken polemiek 'niet belangrijk' is.

De bierkaai. Kladboek 2, Jeroen Brouwers,

De vlieg vloog weer op toen Charles zijn handpalm er niet ver vandaan liet neerkomen en met luider stem zei: 'Wij begrijpen elkaar, Harry. Niet voor niets hebben wij zo lang samengewerkt! Wij zitten op dezelfde golflengte!'

Iedereen kan het, Christophe Vekeman,

Later begeleidde hij Bieke terwijl ze met veel oogwit Your song van Elton John zong. Tussendoor kregen we ook de wild in het ivoor graaiende Boogie Boy te zien, die nog maar eens vertelde wat hij al duizend keer eerder heeft verteld. Voor de rest gelastte hij eenieder met luider stem Yeah! te zeggen, alsof we de vraag 'Zweet ik als een trekspan in de tropen?' dienden te beantwoorden.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

met voltooid deelwoord


  • een met luider stem gehouden speech

Het seizoen daarop geraakte men niet eens in de kwartfinales en vorig seizoen was Ferencvaros in de voorronde al te sterk. Het inspireerde manager Michel Verschueren aan de vooravond van de return tegen de Russen uit Vladikavkaz tot een nauwelijks mis te verstane en met luider stem gehouden speech. Deze keer moet het lukken. "Het is erop én erover", paste hij het bekende gezegde aan de omstandigheden aan.

De Standaard,